Acne is een van de meest bekende en veel voorkomende huidklachten. Het kan bestaan uit mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen. Het uit zich meestal op delen van de huid die veel talgklieren bevatten zoals het gezicht, op de borst, rug en schouders.

Ontstaanswijze

Acne ontstaat vaak door een combinatie van:

  • Verhoogde talgproductie
  • Opstapeling dode huidcellen
  • Afsluiting van het talgklierkanaal
  • Bacteriën die in talgklieren aanwezig zijn

Talgklieren produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. Onder invloed van hormonen vergroten de talgklieren in de puberteit en gaan meer en dikkere talg produceren. De opening van de talgklierkanalen kunnen verstopt raken, doordat dode huidcellen zich ophopen bij de opening en talg niet meer naar buiten kan. Ook bacteriën, waaronder de Propionibacterium acnes, hebben invloed op het ontstaan van acne. Deze bacterie leeft in de talgklieren, maar zodra deze vermeerderd kunnen ontstekingen ontstaan.

Acne verdwijnt vaak voor het 25e levensjaar, maar het kan ook op latere leeftijd voorkomen.

Behandeling

Het doel van de behandelingen is om de vorming van mee-eters, puistjes en ontstekingen te verminderen en de ontstane huidschade, zoals een grove huidstructuur,roodheid en littekens zoveel mogelijk te herstellen. Voor iedereen wordt een individueel behandelplan opgesteld, hierbij wordt o.a. rekening gehouden met de acnevorm en (voorgeschreven) medicatie. Daarnaast worden adviezen gegeven die betrekking hebben op uw huidklachten, verwachtingen en behoeftes.

Indien er sprake is van een grove huidstructuur en/of littekenvorming na of in combinatie met acne, is er een mogelijkheid om dit te behandelen met een chemische peeling.

Intakegesprek

Wij plannen altijd een intakegesprek, dit gesprek is gratis en vrijblijvend.

Vergoedingen zorgverzekeraars

Acnetherapie wordt veelal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.