Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Daarnaast kunnen pijnklachten ontstaan en kan een lichaamsdeel in omvang toenemen. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen van oedeem.

Lymfoedeem

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit lymfevaten en lymfeknopen. Zij nemen weefselvocht op en voeren dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Dit heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen achterblijven. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem.
Bij primair lymfoedeemontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden.
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, zoals een chirurgische ingreep, infecties, radiotherapie of andere verwondingen. Het lymfestelsel functioneert onvoldoende, waardoor klachten direct of na verloop van tijd ontstaan.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (vochtophoping) op.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Doordat er sprake is van vergroting van vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Hierdoor ontstaat er onderhuids een ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en/of onderbenen. Daarnaast kan het ook aan de armen voorkomen. De precieze oorzaak is onbekend en lipoedeem komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Erfelijke factoren spelen een rol.

Behandeling oedeem

Bij Huidtherapie Apeldoorn kunt u terecht voor behandeling van alle vormen van oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met twee maal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd. Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

Manuele lymfedrainage (MLD)

Manuele lymfedrainage is een oppervlakkige vorm van massage. Deze massage stimuleert de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel.

Oedeem & Fibrosegrepen

Oedeem en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast indien er sprake is van verhard weefsel (fibrose). Het is een diepere vorm van massage .

Intermitterende Pneumatische compressie(IPC)

Door middel van een pomp (lymfapress) en manchetten om een arm of been wordt compressie toegepast op de ledematen. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de afvoer van weefselvocht gestimuleerd.

Lymftaping

Lymftape kan als aanvulling op oedeemtherapie toegepast worden. Het is een speciale tape dat met rek op de huid wordt aangebracht. De huidlagen worden hierdoor ten opzichte van elkaar opgetild, waardoor de afvoer van weefselvocht wordt gestimuleerd.

Littekenbehandeling

Indien een litteken klachten geeft zoals, pijn, jeuk, roodheid, verdikking en verkleving kan dit worden behandeld met speciale massagegrepen en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.

Ambulante compressietherapie

Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.